Financiën de baas

Financiële Problemen

Financiële problemen kunnen een diep spoor trekken en ontstaan op verschillende manieren. Mensen hebben soms figuurlijk een gat in hun hand en geven meer uit dan dat er binnen komt. Maar vaak zijn ingrijpende veranderingen zoals een scheiding, gezinsuitbreiding, verlies van baan of ziekte een belangrijke oorzaak. Dan blijven enveloppen ongeopend en stapelen problemen zich letterlijk op. Laat financiële problemen niet uw baas worden, maar wordt de financien de baas!

Zorgen over financiële problemen - Alfa Bewind helpt
Zorgen over financiële problemen – Alfa Bewind helpt

NIBUD

Uit het onderzoek van het NIBUD (2015) blijkt dat 37% van de Nederlandse huishoudens het afgelopen jaar met een of meerdere betalingsachterstanden te maken heeft gehad. Uit dit onderzoek blijkt ook, dat het aantal huishoudens met betalingsproblemen nagenoeg gelijk is aan 2012, maar dat de oorzaak van de problemen verschuift. In 2012 was de belangrijkste reden dat men nalatig is geweest. In 2015 was de belangrijkste reden voor financiële problemen, dat men niet in staat was om de rekeningen te betalen vanwege hoge vaste lasten of hoge zorgkosten. En dit soort betalingsproblemen zijn moeilijker op te lossen dan problemen die ontstaan door nalatigheid. (NIBUD)

Top 3 oorzaak betalingsachterstanden

  1. Te hoge vaste lasten (27%)
  2. Inkomensdaling (26%)
  3. Te hoge zorgkosten (22%)

Financiën de baas

Om financiële problemen preventief te kunnen bestrijden, is het van belang te weten welke factoren van invloed zijn op het ontstaan ervan. Het onderzoek ‘Geldzaken in de praktijk 2015’ is tevens een verkenning naar de achterliggende oorzaken. Belangrijke uitkomsten:

  • Vaardigheden zijn belangrijk, met name het hebben van overzicht, inzicht en plannen.
  • Nog belangrijker is echter de persoonlijke houding. Een kortetermijnvisie hebben en snel aan verleidingen toegeven vergroot de kans op problemen.
  • Spaarbehoeftig zijn verkleint de kans op financiële problemen.

(Bron: Nibud)

‘Help is a phonecall away’

Wij kunnen u helpen om niet (verder) in de financiële problemen te komen. Dat wil zeggen: wanneer u schulden hebt opgebouwd, maar ook als preventie om erger te voorkomen. Met Alfa Bewind wordt u uw financiën de baas.

Financiën de baas
Financiën de baas

Bel mij voor gratis en vrijblijvend advies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *